Dermatita atopica – Intrebari frecvente

1. Ce este dermatita atopica?

Termenul de dermatita atopica defineste ansamblul manifestarilor la nivelul pielii care apar la un pacient predispus genetic sa dezvolte si alte afectiuni atopice (astm bronsic, rinita alergica), fara ca aceasta asociere sa fie absoluta si/sau necesara.

2. Cum se manifesta dermatita atopica?

Varsta medie la debut este de aproximativ 8 luni, dar semnele caracteristice pot aparea chiar si inaintea varstei de 3 luni.

Manifestarile clinice variaza ca aspect si distributie in functie de varsta pacientului:

  • la copilul intre 0-2 ani – predomina leziuni de eczema acuta (placi de culoare rosie vie, uneori edematoase si presarate cu vezicule) pe fata si pe corp; se adauga uscaciunea pielii care se mentine si in celelalte faze ale bolii;
  • la copilul mai mare de 2 ani – leziunile se localizeaza mai ales in pliurile pielii sau pe dosul mainilor si au aspectul unor placarde cu piele ingrosata, asociate cu o senzatie de mancarime foarte intensa;
  • la adult – predomina uscaciunea pielii la care se pot adauga placarde cu piele ingrosata si prurit (mancarime).

3. Cum evolueaza dermatita atopica?

In majoritatea cazurilor, dermatita atopica a sugarului intra intr-o faza de remisiune prelungita dupa o perioada de evolutie de 1-2 ani. Se poate intampla insa ca in perioada scolara sa mai apara leziuni la nivelul zonelor de flexie (cot, genunchi) si al mainilor.

La nou nascutii la care nu s-a obtinut remisiunea completa, manifestarile de dermatita atopica se modifica treptat, iar gravitatea bolii la acesti copii depinde de gravitatea manifestarilor initiale.

4. Cum evolueaza boala pe termen lung?

Diverse studii au constatat ca exista un set de factori care determina persistenta bolii la varsta adulta la 80% dintre subiectii care ii prezinta. Acesti factori sunt:

  • manifestari grave ale dermatitei atopice in copilarie;
  • istoric familial de dermatita atopica;
  • asocierea unei rinite alergice sau a astmului bronsic;
  • sex feminin;
  • debutul precoce al bolii.

5. Este bine sa tratez dermatita atopica?

Unii parinti prefera sa nu trateze dermatita atopica pentru ca, spun ei, daca faci sa dispara eczema favorizezi aparitia astmului bronsic. In realitate lucrurile nu stau deloc asa deoarece riscul de aparitie a unui astm bronsic este dependent de gravitatea dermatitei atopice si nu de faptul daca aceasta este tratata sau nu.

6. Tratamentul dermatitei atopice este periculos?

Foarte important: tratamentul nu isi propune sa vindece afectiunea ci sa mentina un nivel cat mai scazut al leziunilor. Tratamentul facut corespunzator este lipsit de pericol.

7. Este util un anumit regim alimentar?

Demonstrarea rolului unui anumit alergen alimentar in intretinerea dermatitei atopice este dificila. Mai multe studii au aratat ca doar un mic procent de copii cu dermatita atopica dezvolta adevarate pusee de eczema dupa ingestia anumitor alimente (lapte de vaca, oua, faina de grau, nuci).

Recurgerea la un regim alimentar de excludere este dificila si nu asigura obtinerea unei remisiuni complete. Regimurile de excludere sunt destinate doar cazurilor care nu pot fi controlate prin tratament sau acelor cazuri in care este evident ca un anumit aliment provoaca exacerbari.

8. Ce masuri pot lua pentru a preveni agravarea bolii?

Baia: se va face o data sau de doua ori pe zi. Temperatura apei nu trebuie sa fie foarte mare ci in jur de 37 grade Celsius. Apa prea calda poate declansa mancarimea. Baia poate fi inlocuita de efectuarea unui dus. Se recomanda utilizarea unor produse de igiena dedicate pielii atopice. Se va evita stergerea cu prosopul, preferandu-se tamponarea blanda. Emolientele sau alte produse pentru tratament local se vor aplica pe pielea umeda.

Nu se recomanda piercingul urechilor si nici purtatrea de bijuterii pentru a evita dermatitele de contact produse de metale.

Se recomanda aerisirea camerelor, microclimat in limitele zonei de confort, fara caini, pisici, pasari, etc.

Se vor evita expunerile la vant, frig, caldura excesiva.

Se va evita imbracamintea de lana sau din materiale sintetice.

Climatoterapia heliomarina are efecte benefice.

Reducerea anxietatii si stabilitatea emotionala au efecte benefice asupra evolutiei bolii.