Acneea – Intrebari frecvente

1. Ce este acneea?

Acneea este o afectiune inflamatorie a glandelor sebacee din piele.  Cel mai frecvent, acneea se intalneste in perioada pubertatii, dar poate aparea si la varste mai mici sau se poate prelungi pana la varsta adulta.

2. Ce determina aparitia acneei?

La varsta pubertatii acneea afecteaza aproximativ 85% dintre persoane. Se spune ca fiecare om prezinta o eruptie acneica cel putin o data in viata.

Se pare ca acneea apare pe un teren predispus genetic. Adeseori, parintii pacientului care prezinta eruptii severe au avut la randul lor forme mai grave de acnee.

3. Care sunt factorii care pot agrava o eruptie acneica?

  • tulburarile de ciclu menstrual;
  • expunerea la caldura excesiva si umiditate crescuta care favorizeaza transpiratia;
  • produsele cosmetice neadecvate tipului de ten sau folosite in exces;
  • unele medicamente (exemplu: acnee postcortizonica).

4. Ce analize trebuie sa fac?

Desi pacientii solicita adeseori efectuarea de analize, acestea au un rol redus in stabilirea diagnosticului care este pus pe baza examinarii clinice.

Analizele au scopul de a determina starea generala de sanatate. Examenul bacteriologic efectuat din leziunile de acnee nu identifica prezenta de germeni patogeni.

5. Este bine sa storc cosurile pentru evacuarea continutului?

Stoarcerea cosurilor nu este recomandata deoarece creeaza conditii pentru suprainfectii si favorizeaza aparitia petelor si semnelor pe piele.

6. Trebuie sa urmez un regim alimentar?

Nu exista date stiintifice care sa certifice efectul benefic al unui regim alimentar restrictiv asupra acneei.

Cantitatea de sebum produsa de piele nu depinde de cantitatea de grasimi ingerate. Totusi, unele persoane constata un efect negativ al unui regim alimentar bogat in dulciuri.

7. Este bine sa ma expun la soare?

Expunerea moderata la soare poate sa determine o ameliorare de scurta durata a acneei, datorata efectului bactericid al radiatiei ultraviolete.

Atentie! O expunere prelungita la soare in asociere cu umiditate crescuta poate agrava acneea pe termen lung.

8. Ce tratament trebuie sa fac?

In functie de gravitatea eruptiei acneice, medicul va recomanda un tratament local sau un tratament general asociat cu un tratament local.

9. La cat timp de la inceperea tratamentului se pot observa rezultate favorabile?

In general, dupa introducerea unui tratament nou, evaluarea rezultatelor se va face numai dupa 2 luni de la inceperea acestuia. In functie de rezultatele obtinute, tratamentul se va continua in acelasi mod sau se va adapta la noile conditii.

10. Cat timp dureaza tratamentul?

Tratamentul in acnee este de lunga durata. Acesta se poate intinde pe perioade mergand de la cateva luni pana la un an.

Chiar dupa oprirea tratamentului este necesara continuarea unei ingrijiri adecvate, folosind produse cosmetice dedicate tipului de ten acneic.